Onze specialisaties

Kine-buggenhout

Osteopathie

Osteopathie is een vorm van alternatieve holistische geneeskunde die zich richt op de behandeling van aandoeningen door middel van manuele therapie, met name op het gebied van het bewegingsapparaat, de viscera (organen) en cranio-sacraal (invloed op het neuro-vegetatieve systeem). Het werd aan het einde van de 19de eeuw ontwikkeld door de Amerikaanse arts Andrew Taylor Still.

Osteopathie beoogt het lichaam als geheel te behandelen en gelooft dat de gezondheid van een persoon afhankelijk is van het goed functioneren van de verschillende systemen van het lichaam.

Osteopaten gebruiken handmatige technieken zoals manipulatie, massage en mobilisatie om spanning, pijn of beperkingen in het lichaam te verlichten en het natuurlijk genezingsproces te bevorderen.

Het doel van osteopathie is om de natuurlijke balans de functionaliteit van het lichaam te herstellen, zodat het zichzelf kan genezen. Osteopathie wordt vaak gebruikt bij de behandeling van musculoskeletale aandoeningen zoals rugpijn, nekpijn, gewrichtspijn, maar ook bij andere gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, spijsverteringsklachten en ademhalingsproblemen.

Kine Buggenhout
Kine Buggenhout

Kine-buggenhout

Sportkinesitherapie

Het afstemmen van de revalidatie op jou als persoon en je persoonlijke doelen binnen je revalidatie staat voor ons centraal.

Elk lichaam revalideert aan een eigen tempo en reageert verschillend. We gaan jou begeleiden naar je behandeldoelen. We doen dit altijd in samenspraak met de patiënt. Een revalidatie heeft nood aan geduld, moed en de nodige energie. We gaan telkens op zoek naar de juiste prikkel op het juiste moment voor jouw lichaam.

We bieden binnen de sporttherapie oefenschema’s aan voor verschillende type problematieken:

 • Post-operatief
 • Post-traumata
 • Peesontstekingen
 • Spier- of ligamentscheuren
 • Rug- of nekproblematieken
 • Blessurepreventie na herhaaldelijke blessures
 • Core stability


We hopen ook dat we de patiënten met blijvende pijnklachten, gangproblematieken of chronisch neurologische problematieken langdurig mogen begeleiden. We staan paraat om ons schema’s aan te passen aan het niveau van jou en je specifieke doelen binnen je revalidatie. We kijken al uit naar onze samenwerking.

Kine-buggenhout

Sporttaping

Verschillende van ons hebben de opleiding gevolgd voor het aanleggen van kinesiotape.

Dit is een elastische, katoenen tape met een anti-allergische lijmlaag die rekbaar is waardoor ze aanvoelt als een ‘tweede huid’. Ze kan dus perfect gedragen worden bij het sporten.

Pijndemping, spierfunctie verbeteren (activeren of ontspannen), ondersteunen van de gewrichtsfunctie zijn de belangrijkste effecten die bekomen worden.

Sporttaping wordt vaak gebruikt door sporters als onderdeel van hun blessurepreventie en revalidatieprogramma.

Kine Buggenhout
Kine Buggenhout

Kine-buggenhout

Relaxatietherapie

In de huidige stressvole maatschappij zijn veel mensen verleerd hoe ze zich moeten ontspannen. We leren je graag technieken aan die gericht zijn op bewustwording van je eigen lichaam. Het is belangrijk dat je zelf je lichaam begrijpt en ondersteunt. Zo gaan we je leren om een optimale ademhaling na te streven en je leren om de mentale en fysieke spanningen meer te kunnen loslaten.

Tijdens de eerste behandeling gaan we bekijken wat jouw precieze vraag naar ons toe is of waarmee wij jou kunnen helpen. Dit kan gaan over het aanpakken van een fysieke, stressgerelateerde  klachten tot het aanleren van technieken en gewoontes om een ontspanner en gemakkelijker leven te krijgen.

We maken het meeste gebruik van volgende technieken:

 • Ademhalingoefeningen in rust of tijdens inspanning
 • Visualisatie
 • Progressieve relaxatie volgens E. Jacobson
 • Autogene training
 • Meditatie
 • ….

Kine-buggenhout

Hyperventilatie

Hyperventilatie treedt op wanneer iemand te snel of diep ademt, waardoor een verstoring ontstaat in de zuurstof-kooldioxidebalans. Dit veroorzaakt symptomen zoals duizeligheid en angst.

Behandeling van Hyperventilatie

Bij Kine Buggenhout werken we met u samen om de oorzaak van hyperventilatie te achterhalen en een persoonlijk behandelplan op te stellen. Dit omvat ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken, lichaamsbeweging en levensstijlaanpassingen.

Onze toegewijde therapeuten bieden een veilige omgeving waarin u kunt werken aan het beheersen van uw symptomen en het verbeteren van uw welzijn.

Kine Buggenhout
Kine Buggenhout

Kine-buggenhout

Pre- en postnatale

Tijdens de zwangerschap verandert het lichaam van de vrouw ingrijpend. Er gaan verschillende processen gebeuren in het lichaam waardoor het vrouwelijk lichaam continu moet aanpassen.

Het is belangrijk als aanstaande moeder dat je ook aan je eigen lichaam denkt. Zodat je een zo aangenaam mogelijke zwangerschap hebt of zonder problemen van je pasgeboren baby kan genieten. We helpen je hier graag mee.

Het is ook zeker belangrijk als moeder zijnde dat je naar je eigen lichaam luistert en toekomstige problematieken aanpakt voordat deze chronisch worden en er niets meer aangedaan kan worden (bv. Bekkeninstabiliteit)

Kine-buggenhout

Lymfedrainage

 In onze praktijk beschikken wij over een Lympha-mat toestel. Therapie met dit toestel voert uw afvalstoffen sneller af.

Het toestel creëert via de behandelmanchetten die geplaatst worden rond de te behandelen regio een compressietherapie die vervolgens een verbeterde doorbloeding in het gekozen lichaamsregio stimuleert.

Door het produceren van opeenvolgende druk met onderbrekingen op een lichaamsregio komt er een verbeterde doorbloeding van het veneuze en lymfatische stelsel in deze regio. Deze compressietherapie ondersteunt zo een sneller herstel.

Wordt vooral toegepast na varicectomie en bij diepe veneuze trombose.

Manuele lymfedrainage doen we niet.

Kine Buggenhout
Kine Buggenhout

Kine-buggenhout

Dry Needling

Bij dry needling worden triggerpoints in spieren, die verantwoordelijk zijn voor uw pijn, met een fijn naaldje aangeprikt met als doel deze spieren snel en langdurig te ontspannen.

Een triggerpoint is een verkrampt deeltje van een spier dat naast lokale drukpijn ook vaak uitstralende pijn in een bepaalde zone veroorzaakt.

Ze kunnen zowel acuut als chronisch ontstaan. Een verkeerde houding, overbelasting door bijvoorbeeld sport of langdurig gebruik van de computer zijn maar enkele voorbeelden van veel voorkomende oorzaken van triggerpoints.

Als het triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even lokaal aan. Dat geeft kortdurend een soort ‘krampgevoel’. Na de behandeling is het normaal dat de behandelde spier nog wat stijf aanvoelt, maar dat is meestal van korte duur.